Algemene Visie

De jeugdwerking wil binnen onze club een gezonde, warme en veilige omgeving creëren waarbinnen jongens en meisjes met veel plezier voetballen en een goede opleiding krijgen.

We volgen hierbij de visie van de Belgische Voetbalbond (KBVB) waarbij FUN en FORMATION centraal staan.

FUN = AL SPELEND LEREN

Spelers, groot en klein, genieten van het spel en komen zoveel mogelijk toe aan spelen. Zij worden aangemoedigd door hun coaches en gesteund door hun ouders.

‘Het plezier hebben in voetbal is het allerbelangrijkste voor het zelfvertrouwen en goed presteren!’

FORMATION = PROCESSGERICHT LEREN + OPVOEDEN

Met respect voor hun leeftijd en vaardigheid, worden jeugdspeler opgeleid om mentaal, fysiek en tactisch zich zo te ontwikkelen dat ze evolueren tot spelers die kunnen doorstromen tot een A kern, bij voorkeur die van onze club.

Menselijke waarden zijn op en naast het veld van groot belang.

  • RESPECT voor zichzelf, anderen, materiaal en infrastructuur.

  • FAIR-PLAY nastreven door de spelregels te volgen.

  • DISCIPLINE door afspraken na te komen.

  • SAMENWERKEN omdat samen steeds beter is dan alleen.

  • Weten wat niet thuishoort bij het voetbal (drugs, racisme, geweld en corruptie).

  • Spelen om te winnen, maar LEREN hoe te VERLIEZEN.

Sportieve uitwerking van onze visie

Door al spelend onze jeugd een leerrijke opleiding te geven, zorgen we ervoor dat we een goede doorstroming krijgen van onze eigen jeugd naar ons eigen elftal. Het doel is dat 70% van ons 1ste elftal bestaat uit mannen uit onze eigen opleiding.

We moeten er met z’n allen voor zorgen dat iedereen 1 blok, 1 team vormt, die werken voor elkaar op goede, maar vooral ook in moeilijke momenten.

Dit begint natuurlijk bij onze jongste leden.

Onderbouw: U6 – U9 (2 vs 2 – 3 vs 3 – 5 vs 5)

Spelertjes die lid zijn van onze club moeten in eerste instantie FUN hebben. Opkomen voor elkaar en niemand buitensluiten. Hier wordt de basis gelegd van het groepsgevoel.

Samen vieren als ze een doelpunt maken, een schouderklopje geven als het wat minder gaat. Discipline, respect, inzet staan voorop. Iedereen leert met iedereen samenspelen. Resultaat is niet van belang. Iedereen speelt met iedereen. Verschil in niveau is niet belangrijk. Bij U8 – U9 tactische positie bij balbezit en balverlies. Groeien in basisaspecten van het voetbal, met beide voeten spelen, dribbelen, korte pas en simpel voetballen staan hier centraal.

Middenbouw: U10 – U13 (8 vs 8)

Het team komt hier steeds meer naar voor. Spelers leren verschillende posities kennen en trainers evalueren deze posities (nummering posities). Worden steeds doorgegeven van U10 tem U13 en vervolgens gecommuniceerd met de trainers van de bovenbouw. Ze werken naar tactiek en het aanvallende voetbal dat we willen promoten in het 11 vs 11 verhaal: Hoge pressing, sluiten, kantelen, … moeten kenbaar worden . Technisch groeien ze verder door naar open gedraaid staan, koppen, korte-, middellange- en lange pas, gebruik 2 voeten, juiste beslissingen nemen … Fouten maken mag, niet bang zijn om te voetballen.

Bovenbouw: U15 – ….. volgende stap naar het eerste elftal.

Het team staat er, de automatismen zijn gekend. We gaan voor elkaar door het vuur mentaliteit. Durf te voetballen is met de paplepel meegegeven. Tactisch worden de laatste stappen aangeleerd. Hun fysiek versterkt. 11 vs 11 kan beginnen: een opstelling die ook gespeeld wordt door ons 1ste elftal. Posities moeten gekend zijn en in detail worden bijgeschaafd. Backs moeten weten dat ze een extra aanvallende impuls zijn. Dit is hun laatste opwaartse stap van jeugd naar Senioren. Onze spelertjes worden in deze laatste fase de mannen en toekomst van onze club.